Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Elbilferie - slik bevarer du rekkevidden

Skal du på ferie med elbilen din? Rekkevidden påvirkes av flere faktorer. Vi gir deg noen gode tips om hvordan du kan bevare rekkevidden lengst mulig.

Vær bevisst på kjørestilen din

Kjørestilen din har en god del å si når det kommer til rekkevidde. Jo fortere du kjører med en elbil, jo kortere kommer du. Det beste du kan gjøre for å øke rekkevidden er å holde en jevn fart, og bruke gass og brems så lite som mulig.

 

Det bedre å bremse med motoren enn med selve bremsen

Prøv å bruk terrenget for å regulere fart, og slipp gassen tidlig. Unngå å gå direkte fra gass til brems, med mindre du må. Elbilen lader hver gang du slipper gassen og lar motoren bremse. Dette kalles regenerering. 

 

Sjekk dekktrykket før du skal ut på tur

Rullemotstanden øker når dekktrykket minker, og dette har innvirkning på rekkevidden. Ha derfor kontroll på dekktrykket. Dekk med redusert rullemotstand bidrar til å gjøre elbilen driftsøkonomisk.

 

Lad når du kan, ikke når du må

Et godt tips er å lade når du du stopper, ikke vent med å lade til batteriet nesten er tomt. Parker nær en ladestasjonen, ta en matpause og strekk på beina. 

 

Du trenger ikke alltid lade fullt 

Smart kjøring er å lade litt flere ganger i stedet for å kjøre så langt du kan og lade et nesten tomt batteri fullt.

 

Skaff deg oversikt over ladestasjoner dersom du skal på langtur

Stort sett finnes det nok av ladepunkter på de fleste strekninger. Likevel kan det være greit å få en oversikt over det som finnes av ladestasjoner langs ruten din, så kan du legge inn pauser når du skal lade.

Last ned apper til mobilen, slik som appen fra Fortum og Grønn Kontakt. Begge disse har også kartoversikt i vanlig nettleser i tillegg til en dedikert app.

 

Kulde gir kortere rekkevidde

Rekkevidden reduseres på vinteren. Årsaken til dette er flere. Kulden gjør at batteriene får mindre kapasitet, samtidig som du bruker mer strøm til å holde bilen varm. Parker derfor innendørs hvis mulig, og sørg for å forvarme kupeen i elbilen mens den står til lading. Bruk setevarmer fremfor å ha klimaanlegget på fult.