Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Slik skifter du hjul på bilen din

Publisert 19.april 2017

Å skifte hjul på bilen er ikke så vanskelig. Her kan du lese hvordan du enkelt gjør dette trinn for trinn.

Du trenger:

  • Jekk
  • Hjulvinne eller muttertrekker
  • Verktøy til å fjerne deksel som sitter utenpå hjulboltene (følger med verktøysettet til bilen)
  • Verktøy til å fjerne låsebolt (følger med verktøysettet til bilen)
  • Momentnøkkel
  • Det kan også være greit å ha dekktrykkmåler tilgjengelig

 

Vi anbefaler å kjøpe inn eget verktøy til dette, slik at verktøysettet som følger med bilen alltid ligger klart og er i orden til nødstilfeller.

 

Sjekk mønsterdybden

Hver gang du skal skifte hjul er det viktig at du sjekker mønsterdybden på dekkene.  På sommerdekk er lovkravet til mønsterdybde minimum 1,6 mm. NAF anbefaler minimum 3 mm. På vinterdekk er kravet 3 mm. NAF anbefaler 4 mm.

Sjekk også at dekkene du skal sette på er frie for skader. Skader på dekk kan være skruer og spiker i dekk, kul i gummi på siden av dekket og dype rifter i gummi på siden av dekket. Er det ulik slitasje/mønsterdybde på dekkene anbefaler vi at du setter de mest slitte dekkene foran.

 

Før du jekker opp bilen

I forkant kan det være lurt å avklare hvilke hjul som skal monteres hvor på bilen. Kontroller rulleretning på dekkene (noen dekk har piler/merke som viser rulleretning). 

Plasser bilen på et rett og hardt underlag. Pass på at bilen står i gir og med håndbrekket på. Før du starter å jekke opp bilen må du løsne hjulboltene, ca en kvart omdreining. På alle nyere Audi-modeller er det deksel på hjulbolter som må tas av før du kommer til selve hjulbolten. Det finnes flere varianter av dette. Riktig verktøy til din Audi følger med verktøysettet bak i bilen. Se instruksjonsbok for hvor verktøysettet ligger.

Jekke opp bilen

Når du skal jekke opp bilen, pass på at du plasserer jekken riktig. På de fleste biler skal jekken stå på et sted med ekstra forsterkning på kanalen. Dette vil du som regel kunne se eller kjenne hvor er. Ofte er dette merket med en pil på kanalen. Se i bilens instruksjonsbok, hvis du er i tvil.

NB! Har du elbil er det ekstra viktig at jekken plasseres på riktig punkt på grunn av batteripakken som ligger under bilen. Batteriet er godt beskyttet mot slag, men tåler dårlig en jekk som løfter med full tyngde på et lite punkt. Plasserer du jekken på feil sted kan du i verste fall klemme i stykker elektriske kabler, eller skade metallkassen som beskytter batteriet. En slik skade kan fort bli veldig dyr å reparere.

Jekk til du har klaring under hjulet. NB! Pass på at du ikke har hender eller noe annet under hjulet.

 

Ta av og på hjul

Når bilen er jekket opp, skru av hjulboltene og ta av hjulet. Sett på det nye hjulet. Skru deretter inn hjulboltene for hånd til du kjenner at de har fått feste. Bruk så hjulvinne til å stramme hjulboltene helt inntil. Ikke bruk makt, mens bilen står på jekken. Jekk ned bilen, og stram godt, men ikke stram for hardt, da kan du skade gjenger eller felg. Det kan være lurt å bruke en momentstav slik at man strammer hjulboltene med riktig kraft (120 Nm)

Tar av jul på bil

Sjekk lufttrykket i dekkene

Når de nye hjulene er satt på må du sjekke lufttrykket. Dette kan du gjøre med en dekktrykkmåler, eller på nærmeste bensinstasjon. Korrekt lufttrykk finner du som regel i tanklokket på bilen eller i dørkarmen ved førerdøren. Hvis ikke sjekk instruksjonsboken.
Stadig flere biler har lufttrykkovervåking. Ved dekkskift må sensorsystemet i slike biler resettes. Sjekk instruksjonsboken hvordan dette gjøres.

 

Oppbevaring

Før du setter bort hjulene bør de vaskes. Hjulene skal helst lagres et sted det er tørt, mørkt og kjøling. Det ideelle er å henge hjulene på veggen, hvis ikke skal de stables liggende. Kontroller også at dekkene er frie for skader før du legger de bort.

 

Les også: